Blog Aart VierhoWout Poelsuten

Met Wout Poels zijn twee etappes en eindoverwinning in Valencia voorop, zijn de Nederlandse profs in 2016 goed gestart!

‘Dat dit niet te plannen is klopt, maar dat het wel een doel was klopt ook’, aldus Wout. De trainingskilometers in Spanje en Mallorca aan de zijde van Chris Froome, doet beide goed. Ook Froome won in Australië een etappe en het eindklassement. Hiermee is de toon gezet en steekt de klasse van een renner al weer vroeg in het seizoen de kop op. Er worden dus niet voor niets allerlei trainingsprikkels gegeven in de maanden december en januari. En zonder doelen te stellen klooi je maar wat aan.

Als klassiekerrenner startte ik ieder seizoen op 1 november. Een maand later begonnen de bergop/ronde renners van de ploeg. Nu 6 jaar later hebben zowel Wout Poels als Chris Froome dit schema niet aangehouden. En is er reeds een specifiek trainingsschema afgewerkt gedurende de winter. Een trainingsschema met een missie. En daar zijn ze tot nu toe in geslaagd!

Wat voor een geheim schema hebben ze uitgevoerd? Is het alleen kilometers maken? Is het keihard bergop trainen? Zijn ze beiden al op 1 oktober begonnen met trainen?

Nee, het is de klasse van beide renners die na vele trainingen en vooral wedstrijden, het lichaam ieder jaar sterker maakt. Hier kan geen wintertraining tegenop. Wel bepaalt het winterschema of je de overwinning al in februari pakt! Kilometers maken in november en december blijft, om vervolgens bergop te gaan intervallen. En dat is niet van onder naar boven zo hard mogelijk fietsen. Maar dat is tijdens de klim, 10 keer 30 tot 40 seconden maximaal gaan. Op die manier leer je spieren en hartslag weer maximaal te belasten, juist wanneer je dit meerdere keren achter elkaar uitvoert.

Dit is een tip om je richting jouw doel de 13e KlimClassic voor te bereiden. Gelukkig heb je nog bijna drie maanden trainingstijd, voordat je net als Wout naar boven vliegt!

Succes met je trainingen!
Aart Vierhouten

 • Reply

  Paul

  11 03 2016

  En op welke klim hier in Nederland zouden we zoiets moeten trainen aart? Meeste klimmetjes ben je met 40 seconden tot minuut boven

  • Reply

   KlimClassic

   14 03 2016

   Het geheime winterschema kan je zeker ook in Nederland uitvoeren. Je moet even weten waar je terecht kan, dat kan uiteraard in Limburg op bijvoorbeeld de Camerig of naar het Drielandenpunt toe.

   Echter, je kan de 30 a 40 seconden met tussenpozen/pauze van 1 minuut ook op de Veluwe prima uitvoeren. Bijvoorbeeld door kortere klimmen als de Snippendaelseweg of de Lange Juffer op de Posbank te gebruiken. Je rijdt dan niet op het binnenblad maar gebruikt het buitenblad. Wanneer je boven bent draai je om en rij je snel naar beneden om opnieuw te beginnen tot je de 10 herhalingen hebt gehad.
   Het hoeft niet heel steil te zijn maar je moet wel je maximale wattages halen in die 30 a 40 seconden. En voor je hier van bijgekomen bent mag je alweer. 🙂
   Ook de Grebbenberg in Rhenen kan je hier prima voor gebruiken.

   Wanneer je dit 2 keer per week doet kan je in de derde week de pauze tussen de intervallen verkleinen van 1 minuut naar 30 seconden.
   Succes!

   Groet Aart

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *